top of page
Obrázek autoraKateřina Medřická

Dobrovolnictví ve Rwandě 2024

Ve dnech 27.7. až 9.8. letošního roku se ve Rwandě uskutečnil ve spolupráci Sdružení studentů stomatologie ČR a Rwandské asociace studentů stomatologie (RDSA) projekt s názvem Second annual INSEKO international voluntary program – dobrovolnická činnost pro absolventy a studenty stomatologie z České republiky. Celkem do africké Rwandy vyjelo 25 účastníků, z toho 21 studentů zubního lékařství, 4 stomatologové a fotograf akce, pan RNDr. Ivo Králíček, Ph.D.


Hlavní koordinátorkou této dvoutýdenní akce byla Libuše Čermáková, studentka stomatologie na Masarykově univerzitě v Brně, která funguje v našem sdružení na pozici NEO – National Exchange Officer. Dalším členem organizačního týmu byl Vašek Kheil, 1. viceprezident SSSČR a student Lékařské fakulty UK v Plzni, který zajišťoval především fundraising projektu. S koordinací pomáhala také Martina Gajdušková, studentka Univerzity Palackého v Olomouci, která se před dvěma lety zúčastnila ve Rwandě obdobného projektu, a její zkušenosti tak byly při organizaci akce cenným přínosem.


Cílem projektu bylo poskytnutí zdravotní péče v oblasti dutiny ústní a edukace o dentální hygieně v sociálně znevýhodněných komunitách v odlehlých oblastech Rwandy. Naši studenti a absolventi, společně se studenty a zkušenými rwandskými lékaři, vyjížděli každé ráno z hlavního města Kigali do celkem tří zdravotnických center, kde zvládli prohlédnout a ošetřit přes stovku pacientů denně. Pro mnohé z nich to byla první návštěva zubního lékaře a první stomatologické ošetření, kterého se jim kdy dostalo. Společnými silami zvládli za celou dobu trvání stáže dobrovolníci ulevit od bolesti a potíží až třem tisícům obyvatel Rwandy.


Ačkoliv všední dny se nesly v duchu pracovním, o víkendech měli účastníci možnost poznat Afriku také z jiné stránky. Během stáže se totiž uskutečnilo také několik výletů, a to například na safari do národního parku Akagera, nebo na lodičkách po jezeře Kivu. Zážitkem byla také návštěva památníku genocidy v hlavním městě Kigali.


Kromě zdokonalení klinických dovedností a získání bohatých zkušeností, byl projekt také skvělou příležitostí k poskytnutí potřebné pomoci lidem v nouzi, poznání nové země a zcela jiné kultury, seznámení se se skvělými lidmi z našeho oboru a navázání nových přátelství.


Rádi bychom poděkovali organizátorům akce za jejich práci, čas a odhodlání, a všem účastníkům za jejich odvahu, nasazení a skvělou týmovou práci.

Projekt by se nemohl uskutečnit bez našich sponzorů, v čele s generálním partnerem KAVO. Všem sponzorům děkujeme za jejich podporu.

V rámci financování projektu proběhla také veřejná sbírka, ve které přispělo spoustu větších i menších dárců, všem z nich srdečně děkujeme.


Za SSSČR, Kateřina Medřická.



91 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page